Τηλ.: 25520 22 998 / Κιν.: 6944 14 19 12
Μέσα από αυτή τη σελίδα, θα ενημερώνεστε σχετικά με χρήσιμες πληροφορίες και άρθρα που εμπίπτουν στον τομέα της Καρδιολογίας. Για την καλύτερη ενημέρωσή σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον ειδικό καρδιολόγο, κ. Αλεξούδη Κ. Απόστολο.
Οδηγίες προς ασθενείς:
Οι καρδιολογικοί ασθενείς που λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα και προσοχή στα παρακάτω:
1. Για όσο διάστημα λαμβάνετε το SINTROM ή το WARFARIN, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος του χρόνου προθρομβίνης (PT) και του ΙΝR σε τακτά χρονικά διαστήματα και το αποτέλεσμα να επιδεικνύεται στον καρδιολόγο, γραπτώς ή τηλεφωνικώς.
2. Το φάρμακο είναι προτιμότερο να λαμβάνεται κάθε απόγευμα, για παράδειγμα στις 18.00 με άδειο στομάχι, δηλαδή μία ώρα πριν και μία ώρα μετά τη λήψη του φαρμάκου να μην τρώτε.
3. Τη δοσολογία του φαρμάκου την τροποποιεί μόνο ο καρδιολόγος, μετά από επικοινωνία.
4. Βασική παρενέργεια του φαρμάκου είναι η αιμορραγία, γι' αυτό αν αντιληφθείτε αίμα στα ούλα ή από τη μύτη, τα ούρα να κοκκινίζουν, στο δέρμα μελανιές ή μαύρα κόπρανα, σταματήστε αμέσως τη λήψη του φαρμάκου και επικοινωνήστε με τον καρδιολόγο.
5. Σε περίπτωση άλλης ιατρικής ή οδοντιατρικής παρέμβασης, καθώς και σε περίπτωση επικίνδυνων αιμορραγιών (π.χ. ατυχήματα), θα πρέπει πάντα να ενημερώνετε ότι λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή.
6. Καλό είναι να αποφεύγονται οι ενδομυϊκές ενέσεις. Ενδοφλέβιες και υποδόριες ενέσεις δύνανται να διενεργηθούν.
7. Μερικές τροφές (μαρούλι, σπανάκι, μπρόκολο, λάχανο, πιπεριές, κουνουπίδι, συκώτι) μειώνουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου και καλό είναι να αποφεύγονται. Αν επιθυμείτε αυτές τις τροφές, σημαντικό είναι να καταναλώνετε παρόμοιες ποσότητες σε τακτική βάση, για παράδειγμα κάθε βδομάδα, και όχι μεγάλες ποσότητες περιστασιακά.
8. Επίσης, πρέπει να αποφεύγετε την ημερήσια κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Μπορείτε να καταναλώνετε περιστασιακά, για παράδειγμα, 1 ποτό την εβδομάδα.
9. Μερικά φάρμακα μειώνουν ή ενισχύουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου, γι’ αυτό η λήψη νέων φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται μετά από ενημέρωσή μας (ασπιρίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα, αναλγητικά φάρμακα, αντιβιοτικά φάρμακα, αντιόξινα)
10. Εάν είστε έγκυος ή προγραμματίζετε εγκυμοσύνη, δεν πρέπει να λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή από το στόμα, γιατί διαπερνάει τον πλακούντα. Συνήθως, αν είναι απαραίτητη, την αντικαθιστούμε με ενέσεις ηπαρίνης. Αντιθέτως, μπορείτε να θηλάζετε άφοβα ενώ λαμβάνετε αντιπηκτική αγωγή, αφού δεν περνά στο μητρικό γάλα.